တို႔ဟူးေၾကာ္
ကနဦး ပဲ ေျပာင္းခဲ႔မႈန္႔ဆီ
ဒီမႈန္႔ေတြ ေရစပ္ပါလို႔
မီးေႏြးမွာ ျပဳတ္ ။
တို႔ဟူးစည္းလို္ လက္ေမာင္းျပဳတ္မွာမို႔
တင္ၾကိဳသတိ အားရွိဖို႔
ေမႊအားကိုထုတ္ ။
ျမင္အာ႐ုံစြဲ ထူထဲလွ်င္
ေရအေနအက်ဲမွာ ပုံစံကိုထုတ္ ။
စံထုတ္ဖို႔ ေအာက္မျပဲေအာင္
ဆီပါးပါးကို သုတ္ ။
အေၾကာ္တဲလို ေလးေထာင္႔ဆြဲ
အလယ္မွာ ဆီတြဲဖို႔
လွေအာင္ ႏွစ္ေၾကာင္းခြဲစို႔ ။
ေမဆဲမည္႔ စီစဥ္
ဆီ႐ြဲမွာ ေပါေလာေပၚေအာင္
ဆီဗုံးကိုဆဲြ ။
ေၾကာ္ေတာ႔မယ္ ရပ္ကတို႔ရယ္
နာနာ႐ွိလွ်င္ ေဘးကိုရွဲမယ္
အိမ္က ေညာ္တဲ ။
တေန႔ အိမ္ကို ေမာင္သိန္းေရာက္လာသည္။ သူ အျမဲေဆာ႔တကာ၀ဲလ္ေတြႏွင္႔ အလုပ္႐ႈပ္ေနတတ္သည္။ အိမ္သားမ႐ွိခ်ိန္ျဖစ္သည္။ တို႔ဟူးေၾကာ္စားမယ္ဟု ေအာ္သြားခဲ႔သည္။ သူသည္ အိမ္သားႏွင္႔ရင္းႏွီးၿပီး ငယ္႐ြယ္သူ အိမ္နီးခ်င္းတစ္ေယာက္လည္း ျဖစ္သည္။ သူ၏အိပ္ပ်က္ရက္မ်ားစြာကို ေဆာ႔၀ဲလ္ေပါင္းမ်ားစြာျဖင္႔ အတူေပ်ာ္႐ႊင္ေနခဲ႔သည္။ တခါတရံ အိမ္သား၊ေမာင္သိန္းတို႔ မီးဖုိေခ်ာင္၀င္ျခင္း အလုပ္ကို ေန႔စဥ္ျပဳလုပ္ေနက် ခ်က္ျပဳတ္မႈမ်ားစြာမွ ဆန္းသစ္မႈတခ်ဳိ႕ကို ဖန္တီးတတ္ၾကျမဲပင္။ ယေန႔ ေမာင္သိန္းႏွင္႔အတူ တို႔ဟူးက်ဳိေနခ်ိန္ျဖစ္သည္။ ထမင္းေပါင္းအိုး အေသးဆိုဒ္တစ္လုံး၊ ပဲမႈန္႔ႏွင္႔ေရ အခ်ဳိး ( ၂း၄ ) ထည္႔တယ္။ စထည္႔တာက ပဲမႈန္႔ (၂) ခြက္၊ေရ(၂)ခြက္။ ပဲမႈန္႔ကို ဆန္သည္ ဆန္ခ်င္႔သလို အတိအက်ေတာ႔ မလုပ္နဲ႔ေပါ႔။ နည္းနည္းပိုပိုေလး။ ဇြန္းနဲ႔ေမႊရင္ အခဲအေစ႔ေလးေတြ က်န္ေနတတ္တယ္။ လက္နဲ႔ေခ်လိုက္၊ ေမႊလိုက္ လုပ္တာအေကာင္းဆုံးပဲ။ၿပီးရင္ ဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္းေသးနဲ႔ (၃)ဇြန္းပါးပါးထည္႔ ၊ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔ၾကိဳက္ တတ္လွ်င္ (၂)ဇြန္း၊ ထည္႔တုန္းမွာ ေမႊေပးထားရတယ္။ အခဲေလးေတြ ျဖစ္တတ္လို႔။ ေရ(၁)ခြက္ထပ္ထည္႔။ၿပီးရင္ အ၀ါေရာင္ႏွင္႔အနံ႕အတြက္ ဆႏြင္းမႈန္႔ (၃)ဇြန္းထည္႔။ကိုယ္စိတ္ၾကိဳက္ အမႈန္႔ျဖစ္ျဖစ္ တျခားအဆာပလာျဖစ္ျဖစ္ ထည္႔တိုင္းေမႊေပးရတယ္။ ခဲမွာစိုးလို႔။ မဆိုစေလာက္ကေလး ျမည္းၾကည္႔။ အရသာ အေလာေတာ္ျဖစ္ရင္ ေရေနာက္ (၁)ခြက္ထည္႔။ ထပ္ေခ်၊ထပ္ေမႊ။ အျမဳပ္ထြက္တာက ပဲကိုပိုၿပီးျမန္ျမန္ေရထဲေပ်ာ္၀င္ေစတယ္။ ေမႊႏိုင္ေလ မီးဖိုေပၚမွာေမႊရတာ ပိုၿပီး သက္သာတယ္။ မီးေသြးမီးဖိုျဖစ္ေနရင္ ျပာတို႔အမႈန္႔တို႔ မ၀င္ႏိုင္ေအာင္ တျခားေနရာမွာလုပ္တာ ေကာင္းတယ္။ ၿပီးရင္ တို႔ဟူးထည္႔ဖို႔ ခြက္၊ပုဂံကို ေအာက္ေျခပိုင္း၊ေဘးနားကို ဆီေလးအနည္းငယ္ သုတ္ထားေပးရမယ္။ မီးဖိုက မီးမျပင္းဖို႔အေရးၾကီးတယ္။ မီးျပင္းရင္ျမန္ျမန္ပူ၊ ျမန္ျမန္က်က္တယ္။ လက္လည္း ပိုေညာင္းတယ္။ အိုးေအာက္မွာလည္း တူးၿပီးကပ္ေနတတ္လို႔။ မီးကို ပူတယ္ဆိုၿပီး ေလွ်ာ႔တာ ဘာမွမျဖစ္ေပမယ္႔ ေမႊတာမရပ္နဲ႔ ေဘး၊ဘယ္ညာ အ၀ိုင္းေမႊလိုက္၊ အသာေဘးဖယ္ေမႊလိုက္ လက္ေမာင္းမေအာင္႔ဘူးေပါ႔။ အရည္ပ်စ္ပ်စ္ ထည္႔လို႔လည္းရမယ္၊ ေရလည္းမက်န္ေတာ႔ဘူး၊ အနံ႔ကလည္း တို႔ဟူးအနံ႔ေလး ေမႊးလာရင္ မီးဖိုေပၚကခ် ။ ျမန္ျမန္ေအးလိုလွ်င္ ေရခဲေသတၱာရွိပါက အေပၚထပ္ကို ခဏထည္႔ထားလိုက္ပါ ။
အိမ္သား။ ေရမ်ားရင္ လက္ပိုေညာင္းတယ္။
ေမာင္သိန္း။ ေၾကာ္မယ္ဆိုရင္ မမာမေပ်ာ႔ေလးခ်တာ ေကာင္းတယ္။ ေရမ်ားလည္းေမႊႏိုင္ရင္ ရတယ္။ မီးျပင္းနဲ႔ သတိထားေမႊတာ ျမန္တယ္။
အိမ္သား။ လက္ေမာင္းေတာ႔ေအာင္႔သြားတာပဲ။ ဒါေတာင္ အိုးေသးလို႔။
ေမာင္သိန္း။ စားခ်င္ၿပီ။ ခြက္ကို ေရေအးေလးနဲ႔ အေအးခံတာ ၾကာလိုက္တာ။
အိမ္သား။ ေလးေထာင္႔အတုံးေလးေတြ လွီးရဦးမယ္ေလ။ အရသာ ဘယ္လိုလဲ။
ေမာင္သိန္း။ နည္းနည္းသုတ္စားမယ္။ မန္က်ည္းခ်ဥ္ရည္ လုပ္ထားတယ္။ ဆီ၀ါခ်က္ထားတယ္။
အိမ္သား။ ဆီအိုးတည္ထားလိုက္ၿပီ။ အိုးတ၀က္ေအာက္ ျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ထားတယ္။ ဆီမ်ားရင္
ေမာင္သိန္း။ ဆီပူၿပီး အေရာင္လည္းထြက္ ေမႊးေနၿပီ။
အိမ္သား။ ေညာ္ေတာ႔ေညာ္တယ္။ ပတ္၀န္းက်င္ေတာ႔ ေအာ္ထားေသးတယ္။
ေမာင္သိန္း။ အခ်ဥ္ရည္လည္း ရယ္ဒီ။ ပါးစပ္လည္း ရယ္ဒီ။ အိုးေပၚကခ် ။ စားၿပီ ။
http://en.wikipedia.org/wiki/Burmese_tofu
3 comments:
အစ္ ကို ေရ ..၊ ၿမန္ မာ တို႕ဟူး လုပ္ လိုက္ ရ တာ တ ကယ္ ကို ေမာ လွ ပါ တယ္..။
ေရး ထား တာ ေလး ေတြ အ ရမ္း ေကာင္း တယ္ အစ္ ကို ေရ..။
ဘယ္ ေန႔ ေလာက္ မ်ား အစ္ ကို လက္ရာ ကို ထပ္ စား ရ မ လဲ ဗ်..။
လုပ္ မယ္ ဆို ရင္ လည္း ေခၚ လိုက္ ပါ ဦး..။
ဖတ္ရ တဲ႕ လူ ေတြ လည္း တကယ္႕ ကို အ ဆင္ ေၿပ မယ္႕ ပို႕စ္ ေလး လို႕ ယံုၾကည္ ပါ တယ္..။
:)ငတ္ေနတာကို သြားရည္က်ေအာင္ လုပ္ျပီ
ေနာက္က်သြားသူေတြမ်ား ေနာက္တစ္ၾကိမ္ ေညာ္ရင္ ေခၚမယ္ခင္ဗ်ာ
Post a Comment